Skip to content Skip to footer

Право на активизам

Почела је кампања „Право на активизам”, а један од најважнијих циљева ове кампање је зауставити даље сужавање простора за рад удружења грађана.

Такође, циљ ове кампање, коју проводи наша пријатељска организација Хелсиншки парламент грађана Бања Лука, је радити на стварању бољег окружења у којем се удружења препознају као кредибилни актери у заштити људских права, борби против корупције и насиља, те промовисању демократије.

Више се не може толерисати да се удружења и њихови представници/це од стране власти етикетирају као „агенти страног утицаја”, да се умањује простор за рад/дjеловање и то баш од носилаца власти који су друштво задужили преко бројних страних кредита до друге врсте задужења и у периоду када су демократска и људска права нарушена на многим пољима.

Подсјећамо да је Влада Републике Српске 23. марта 2023. утврдила Нацрт закона о посебном регистру и јавности рада непрофитних организација, а којим се предлаже оснивање посебног регистра непрофитних организација које се цјелокупно или дjелом финансирају од стране других држава или међународних организација, што представља додатну пријетњу за слободан и несметан рад удружења грађана, а тиме и за владавину права и развој демократије у Републици Српској и Босни и Херцеговини.

Овакав нацрт има за циљ да угуши критичке гласове из удружења грађана и медија, који су регистровани као удружења.

Поред тога, неке од одредби нацрта закона су дискриминаторне и опасно задиру у уставом загрантована права на слободу удруживања и политичког дjеловања.

Ако већ хоће да праве ретроградне спискове, онда нека иде „СВЕ ПО СПИСКУ“, па да видимо колико то средстава наше институције заиста добијају од страних донатора.

Кажемо НЕ таквом рестриктивном закону, којим се гуши активизам и критички став.

Удружења ће остати коректори власти, а активисти на побољшању демократије и људских права, као и борци против корупције и насиља.

Надамо се да ће и медији и јавност препознати значај ове кампање, те да ћемо и даље заједно радити на промоцији права, демократије и бољег живота грађана/ки.

Више информација можете наћи на: www.hcabl.org

Skip to content