Skip to content Skip to footer

Саопштење за јавност поводом напада на медијске куће

Кућа људских права Бања Лука овим путем даје пуну подршку новинарима и новинаркама Буке, БН телевизије, Капитала и Н1, поводом напада од стране предсједника Додика.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик је на конференцији за новинаре, одржаној у суботу у Бањој Луци, на клеветнички и хушкачки начин напао новинаре, као и медије Буку, Н1, Капитал и БН телевизију, наводећи да се „издајнички односе према Републици Српској” проглашавајући их „непријатељима српског народа”.

Милорад Додик је предсједник Републике Српске, а такође је и предсједник најјаче и највеће политичке организације у Републици Српској, Савеза независних социјалдемократа. De facto он је и најснажнија политичка особа у цијелој Босни и Херцеговини, те посједује огромну моћ да мобилише институције и грађане.

Наступајући са тих позиција, као и са позиције особе која има стварну, фактичку контролу над свим полугама власти у Републици Српској, између осталог и оним извршно-репресивним, изјавама против медија и новинара, Милорад Додик је поред изношења неистина, уједно и озбиљно угрозио сигурност новинара ових медија директно им стављајући „мете на чело”.

Вербално насиље, пријетећи тон и сигурносне пријетње предсједника Републике Српске су већ увелико створиле атмосферу страха у којем дјелују медији, удружења и појединци.

Кућа људских права Бања Лука овим путем даје пуну подршку новинарима и новинаркама Буке, БН телевизије, Капитала и Н1 и позива надлежне органе да раде свој посао часно и поштено, те да заштите новинаре и медије, а предсједника Републике Српске да престане таргетирати и називати „издајницима” и „непријатељима” све оне који му нису по вољи.

Skip to content