Skip to content Skip to footer

U Banjoj Luci osnovana nova Kuća ljudskih prava koja je postala članica međunarodne Mreže

Kuća ljudskih prava Banja Luka se pridružila mreži Kuća ljudskih prava kao najnovija članica. Kuća će igrati ključnu ulogu u promovisanju i zaštiti ljudskih prava u Bosni i Hercegovini i širem regionu.

„Fondacija Kuća ljudskih prava srdačno pozdravlja Kuću ljudskih prava Banja Luka kao najnoviju članicu mreže Kuća ljudskih prava. Kuća je osnovana u ključnom trenutku s obzirom na pogoršanje stanja ljudskih prava u Bosni i Hercegovini, a posebno u Republici Srpskoj. Radujemo se što ćemo raditi zajedno sa novoosnovanom Kućom na ključnim prioritetima ljudskih prava u zemlji i širem regionu”.

Maria Dahle, direktorica, Fondacija Kuća ljudskih prava

Kuća je 31. marta 2023. godine formalno primljena u članstvo mreže Kuća ljudskih prava od strane Mrežne grupe za pregled članstva. Ovo je trenutak koji označava značajnu tranziciju na putu osnivanja Kuće: kada osnovna grupa članova osnivača u praksi postaje Kuća ljudskih prava.

„Grupa za pregled članstva smatra da je prijem [Kuće ljudskih prava Banja Luka] u mrežu došao tačno na vrijeme. Nadamo se da će članstvo u mreži biti obostrano korisno za mrežu i Kuću i imati pozitivnu ulogu u razvoju dalje regionalne saradnje.”

Grupa za pregled članstva mreže Kuće ljudskih prava

Kuća ljudskih prava Banja Luka je osnovana u kontekstu sve teže situacije za civilno društvo u Republici Srpskoj, jer vlasti rade na gušenju civilnog društva i suzbijanju različitih stavova.

„Opšta situacija u Republici Srpskoj nije povoljna za civilno društvo i nezavisne medije, kao ni za građane. Donošenjem novih zakona iz oblasti medija i civilnog društva, vlasti nastoje ukinuti osnovna prava i slobode i ugušiti nezavisne kritičke glasove. Stoga je potrebno aktivirati i ujediniti sve međunarodne glasove da se to spriječi i Bosna i Hercegovina vrati na put evropskih integracija. Kuća je važna jer daje veći fokus na ljudska prava, sinergiju nevladinih organizacija i međunarodno prisustvo.”

Aleksandar Žolja, izvršni direktor Helsinškog parlamenta građana

Kako se ova alarmantna situacija razvija, organizacije koje su se ujedinile pod krovom Kuće ljudskih prava su u dobroj poziciji da rade na hitnim pitanjima ljudskih prava u zemlji. Oni će nastaviti svoj rad na promociji i zaštiti ljudskih prava i branilaca koji rade na osjetljivim pitanjima, kao i na izgradnji otpornosti i kapaciteta među nevladinim organizacijama i aktivnim građanima u zemlji. Sama kuća će služiti kao mjesto susreta lokalnog, regionalnog i međunarodnog civilnog društva.

Pet organizacija se udružilo da osnuju Kuću, a to su Helsinški parlament građana Banja Luka, Centar za životnu sredinu, Banjalučki centar za ljudska prava, Zdravo da ste i Transparency International BiH. Ove organizacije decenijama imaju kombinovano iskustvo u promovisanju i zaštiti ljudskih prava sa posebnim fokusom na prava žena, dece, zviždača i aktivista za zaštitu životne sredine.

Video pogledajte na: https://www.facebook.com/watch/?v=3074471306188243&ref=sharing

Značajna prekretnica, ali putovanje tek počinje

„Ne postoji bolje vrijeme za završetak Kuće nego prije oluje koja se približava. Suočeni sa rastućim nedaćama, nova Kuća ljudskih prava Banja Luka će igrati važnu ulogu u jačanju regionalne solidarnosti i unapređenju ljudskih prava na Balkanu. Samo zajedno možemo izgraditi temelje za svjetliju budućnost, a region može postati naš zajednički dom gdje se ljudska prava svih poštuju i štite. Kuća ljudskih prava u Beogradu raduje se budućoj saradnji i razmeni naših iskustava”.

Marija Maljan, Kuća ljudskih prava Beograd

Proces uspostavljanja Kuće ljudskih prava zahtijeva vrijeme, posvećenost i privrženost konceptu Kuće ljudskih prava, kao i zajedničkim vrijednostima mreže Kuća ljudskih prava. Za Kuću ljudskih prava Banja Luka, proces je započeo 2016. godine procjenom potreba za osnivanjem Kuće. Od tada osnivačke organizacije rade na ovom zajedničkom cilju.

Na ovom putovanju nisu bili sami. Kuće ljudskih prava Beograd i Zagreb radile su nekoliko godina kako bi podijelile svoje iskustvo i podršku i savjetovale pet organizacija osnivača Kuće, te da ih uključe u početno planiranje buduće regionalne mreže za branioce ljudskih prava na Zapadnom Balkanu.

„Kuća ljudskih prava Zagreb čestita našim kolegama na uspostavljanju Kuće ljudskih prava Banja Luka, te se radujemo budućoj saradnji na zaštiti i promociji ljudskih prava u regionu. Postoji potreba za umrežavanjem branilaca ljudskih prava iz regiona Zapadnog Balkana i saradnjom na zaštiti slobode izražavanja, prava na učešće i obezbjeđivanju otvorenog, demokratskog i pluralističkog građanskog prostora koji će omogućiti rad branilaca ljudskih prava. Zajedno sa Kućom ljudskih prava Beograd, Banjalučku Kuću vidimo kao sastavni dio našeg zajedničkog rada na regionalnom nivou i veoma smo voljni da proširimo i ojačamo naše partnerstvo”.

Ivan Novosel, direktor programa, Kuća ljudskih prava Zagreb

Kako nova Kuća slavi ovu značajnu prekretnicu, putovanje tek počinje. Trenutno, Kuća razmatra različite mogućnosti za osiguranje prostorija. U budućnosti Kuća planira primati prijave za nove organizacije članice i željna je da postane lokalni centar za širi krug civilnog društva u regiji i šire.

Fotografija: Fondacija Kuća ljudskih prava, kojoj su se pridružile Kuće ljudskih prava Beograd i Zagreb, sastala se u junu 2022. sa predstavnicima osnivačkih organizacija Kuće ljudskih prava Banja Luka.

Tekst preuzet sa stranice: https://humanrightshouse.org/articles/new-human-rights-house-established-in-banja-luka/

Skip to content