Skip to content Skip to footer

Online konferencija „Rodna ravnopravnost u ustavu – prepreke i mogućnosti”

Na ovoj konferenciji, koja će se održati 20. novembra 2023. godine ćemo se baviti pitanjem važnosti rodne ravnopravnosti kao ustavne kategorije, zašto je bitno da ustavi budu rodno senzitivni i šta to znači u praksi. Takođe, imaćemo priliku čuti iskustva iz Srbije i Hrvatske, država čiji ustavi imaju određeni nivo garancije ženskih ljudskih prava, za razliku od Ustava BiH koji je „rodno slijep”.

Zašto je Ustav BiH u svom tekstu ostao gotovo isti kao i u vrijeme njegovog donošenja prije 28 godina, zašto nije došlo do promjena Ustava u skladu sa potrebama i razvojem bh. društva od poslijeratnog vremena do danas, koliko i u kojim segmentima trenutni Ustav BiH diskriminiše građane i građanke Bosne i Hercegovine i kako trenutna ustavna rješenja utiču na njihove svakodnevne živote… su samo neka od pitanja na koje ćemo pokušati dati odgovor i konkretne prijedloge za unapređenje ravnopravnosti polova i ženskih ljudskih prava kroz ustav, kao najviši pravni akt države.

Pozivamo Vas da nam se pridružite na ovoj online konferenciji i da zajedno sa eminentnim ekspertima i eksperticama prodiskutujemo o svim ovim pitanjima jer nam je cilj da se razgovara i osvijesti važnost garancije ravnopravnosti polova kroz svu pravnu regulativu.

Molimo Vas da prijavu na konferenciju pošaljete do 15. novembra 2023. godine na email: zumicevic@hcabl.org.

Konferenciju organizuje Inicijativa Građanke za ustavne promjene u saradnji sa Agencijom za ravnopravnost polova BiH, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, Kućom ljudskih prava Banja Luka i Fondacijom Heinrich Böll.

Skip to content