Skip to content Skip to footer

Vlada RS netransparentna i zloupotrebljava administrativna ovlaštenja

Vlada Republike Srpske je netransparentna i zloupotrebljava administrativna ovlaštenja moglo bi se tako neformalnijim riječima interpretirati sažetak presude Okružnog suda u Banjaluci, donijete 10. oktobra 2024. u korist Transparency International u BiH koji je, pred ovim sudom, pokrenuto upravni spor protiv Vlade RS zbog nedostavljanja informacija.

Naime, prije sedam mjeseci (april 2024) članovi Pravnog tima za pomoć braniteljima i braniteljicama ljudskih prava u BIH – Transparency International BiH i Helsinški parlament građana zatražili su od Vlade Republike Srpske podatke o sjednici/ama Vlade na kojoj je utvrđen Prijedlog zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija RS.

Zahtjev je upućen na osnovnu Zakona o slobodi pristupa informacijama i sa namjerom da se sazna kad je sjednica održana, ko  je bio prisutan i kako je glasao o ovom zakonu koji su organizacije civilnog društva ocijenile kao restriktivan i štetan. Smatrali smo da se Prijedlog zakona, za koji smo tražili informaciju koga je podržao i kada, tiče  velikog broja nevladinih organizacija koje djeluju u Republici Srpskoj (prema e-Registru, riječ je o više od 7.500 udruženja i fondacija aktivnih u Republici Srpskoj), od kojih mnoge pružaju direktnu pravnu ili druge vrste pomoći građanima i građankama Republike Srpske koji bi, ukoliko ove organizacije prestanu da rade, to prvo osjetili na svojoj koži.

Međutim, Vlada RS je odbila da dostavi ove informacije, navodeći da nema javnog interesa za objavljivanjem ovih podataka. Dodatno su, u ovom slučaju,  utvrdili izuzetak od obaveze dostavljanja informacija „radi zaštite procesa odlučivanja“, ističući da “izlaganje svakog člana Vlade  predstavlja tajni podatak“!

Nakon toga, pokrenuli smo upravne sporove pred Okružnim sudom u Banjaluci.

Prva presuda Okružnog suda (broj: 11 0 U 036609 24) stigla je 10. oktobra i u to u korist Transparency International u BiH! U presudi je istaknuto nekoliko ključnih nepravilnosti koje su dovele do odluke u korist TI BiH, uključujući  nepoštovanje zakonskih obaveza od strane Generalnog sekretarijata Vlade RS, zanemarivanje principa transparentnosti i pravičnog postupka, te zloupotrebu administrativnih ovlaštenja.

U konačnici to znači da  Vlada RS mora da donese novi upravni akt u kojem će uvažiti mišljenje suda ili da postupi po zahtjevu TI BIH i dostavi tražene podatke.

Detaljnije o presudi pročitajte ovdje u priloženom PDF dokumentu:

Sličan spor pred Okružnim sudom pokrenuo je i Helsinški parlament građana Banja Luka u junu 2024. i još se čeka presuda.

Fotografija: Pixabay

Skip to content