Skip to content Skip to footer

Апел властима, вјерским лидерима и цјелокупној јавности

Насиље, застрашивање и дискриминација морају бити искоријењени

Kућа људских права Бања Лука оштро осуђује насиље и инциденте засноване на етничкој и вјерској основи који су се протеклих дана догодили у Власеници, Зеници, Поточарима, Мостару и другим дијеловима Босне и Херцеговине.

Наше друштво треба да постане друштво које као главне вриједносне покретаче има: мир, слогу, толеранцију и поштовање вјерске, културне, етничке и било које друге разноликости.

Овим путем апелујемо на представнике и представнице власти у Републици Српској и Федерацији Босне и Херцеговине да у складу са законима казне починиоце наведених дјела и тиме пошаљу поруку јавности да су овакви чинови недопустиви, као и на политичаре/кe да се посвете смањивању тензија и да у оквиру свог рада позивају чланове и чланице својих странака да поштују разлике које постоје у БиХ те да осуде застрашивање, насиље и дискриминацију.

Такође, апелујемо и на вјерске лидере да осуде насиље и нетолеранцију, те да припаднике и припаднице својих религија уче љубави и поштовању, и то не само према онима који су исте вјере и нације као и они, него и према људима који су другачији од њих у било ком смислу.

Kао друштво не смијемо дозволити нове подјеле и раст тензија које доприносе сукобима, а грађанке и грађане држе у стању константе неизвјесности око живота у БиХ. Насиље, застрашивање и дискриминација морају бити искоријењени из наше свакодневице.

Skip to content