Skip to content Skip to footer

Održan Osmomartovski marš u Banjaluci

Osmomartovski marš održan je ove godine u Banjaluci pod sloganom: ŽENE su ljute, žene više NE ĆUTE!

Marš je krenuo tačno u podne sa platoa Narodnog pozorišta Republike Srpske, a učesnice i učesnici su šetajući sve do Trga Krajine, poručili: „Žene na ulicama nijedna više u čituljama”, „Ne želim biti hrabra, želim biti slobodna”, „Nemoj danas suđe, sutra ćeš”, „Odgajajte sinove da poštuju žene”, „Njena krv je na svačijim rukama”…

Kako je ovom prilikom istakla advokatica Jovana Kisin Zagajac država mora da stane na stranu žene i to od prvog prijavljivanja nasilja.

„Policijski službenici, tužilac koji je zadužen za predmet treba da ga kvalifikuju na pravi način i taj predmeti treba da dođe do suda, a dolazi samo 30 posto prijavljenih slučajeva”, istakla je Kisin Zagajac.

Aleksandra Petrić iz Fondacije Udružene žene je rekla da prošle godine izgubljeno 10 života žena, a zabilježeno je 7 pokušaja ubistava žena.

„Institucije imaju slabu reakciju na nasilje nad ženama. Prošle godine je 10 žena ubijeno, bile su žrtve femicida, a bilo je i 7 pokušaja femicida. Ove godine su dvije žene ubijene u Tuzli. Takođe u sigurnim kućama u BiH u protekle dvije godine  bilo je smješteno preko 1300 žena  i djece žrtava porodičnog nasilja, dok je u 2022. godini prijavljeno preko 3.000 slučajeva nasilja u porodici”, rekla je Petrić navodeći i da se provodi široka tolerancija na nasilje od strane institucija.

Najveća odgovornost je na policiji i tužiocima, rekla je, a žrtve moraju biti zaštićene upravo od strane sistema, jer nasilje je stvar institucija, a ne privatna stvar žrtve.

Učesnice i učesnici marša su takođe istakle da se počinioci nasilja moraju adekvatno sankcionisati.

 „U ime svih žena koje su izgubile živote na brutalan način, u ime onih koje svakodnevno trpe nasilje, u ime svih onih koje se suočavaju sa nepravdom, zahtjevamo odgovornost društva i institucija za sigurnost žena, za jednaku zastupljenost, za pravdu i poštovanje osnovnih ljudskih prava”, poručeno je sa Osmomartovskog marša u Banjaluci.

Skip to content