Skip to content Skip to footer

Ulaz slobodan na reviju u Banjoj Luci: Ljudska prava na filmskom platnu

Revija dokumentarnih filmova o ljudskim pravima održaće se 9. decembra (subota), od 17 časova, u Studentskom pozorištu u Banjaluci, a ulaz je slobodan.

Ova revija se održava u okviru „Dana Srđana Aleksića”.

U okviru revije biće prikazano nekoliko kratkih i jedan duži film. Cilj ovogodišnje revije je podizanje svijesti o ugroženosti ljudskih prava i prikazivanje nekoliko različitih priča sa ovom tematikom.

 Filmovi koji su odabrani za ovogodišnju reviju su snimljeni u posljednje dvije godine na području Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske.

Neke od tema filmova su:

Koliko migranata je izgubilo živote u rijekama koje pokušavaju preći kako bi došli do zemalja Evropske unije?

Kako je muzika, bar na kratko, nekima od putnika koji tragaju za boljim životom osvijetlila puteve kroz Bosnu i Hercegovinu?

Kako stvoriti novi identitet nakon što je stari nestao u ratnom vihoru?

Kako se boriti sa neizliječivom dijagnozom i pobjediti nepobjedivo?

Gde je Ona kada govorimo o ljudskim pravima?

Poslije projekcije filmova biće održana i panel diskusija na temu: „Ljudska prava na filmu – uticaj na javnost”, te kratko druženje sa učesnicima i autorima/kama.

Reviju dokumentarnih filmova organizuje Kuća ljudskih prava Banjaluka, čiji su članovi Helsinški parlament građana Banja Luka, Zdravo da ste, Transparency International BiH, Centar za životnu sredinu i Banjalučki centar za ljudska prava.

Naslovna fotografija: Camcorder, [Autor: Nino Souza Nino, fotografija preuzeta sa: Pixabay]

Skip to content