Skip to content Skip to footer

Dani Srđana Aleksića: Prvi panel o braniteljima/cama ljudskih prava i izazovima sa kojima se suočavaju

Pritisci, prijetnje, zastrašivanje, ucjene i izostanak javne podrške samo su neki od krupnih izazova sa kojima se branitelji i braniteljice ljudskih prava u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj svakodnevno suočavaju.

Sa kakvim se još preprekama susreću? Koliko ih institucije vlasti (ne)uvažavaju?Kakvi su mehanizmi zaštite ljudskih prava? I kakva su prava onih koji se bore za ljudskih prava?

Ovo su neka od ključnih pitanja o kojima smo govorili na panelu pod nazivom “Nacionalni i regionalni izvještaj o braniteljima ljudskih prava”, koji će se održao 10. decembra 2023. u Domu omladine u Banjaluci, od 12 do 13 časova.

Ovo je bio prvi panel u okviru manifestacije Dani Srđana Aleksića i tiče se upravo onih koji se bore se za bolja ljudska prava i bolje sutra!

O izvještajima i ličnim iskustvima na panelu su govorili:

Petar Vidosavljević, pravni savjetnik u Beogradskom centru za ljudska prava

Bavi se zastupanjem tražilaca azila i izbjeglica, ali je takođe uključen u slučajeve koji se tiču diskriminacije, posebno ranjivih grupa, te narušavanja sloboda i ljudskih prava. Petar pored aktivnog posla kao pravni savjetnik stiže i da se obrazuje dalje, te je student na master studijama na Fakultetu političkih nauka, modul – Međunarodno humanitarno pravo i pravo ljudskih prava.

Ivan Novosel, programski direktor Kuće ljudskih prava Zagreb

Na ovoj poziciji je od 2015. godine i koordinira istraživačke, monitoring i zagovaračke aktivnosti i projekte usmjerene na poštivanje i promociju ljudskih prava. On se u svom radu posebno fokusira na područja slobode izražavanja, udruživanja i okupljanja, prava branitelja ljudskih prava, socio-ekonomska prava, vladavinu prava, demokratske institucije, prava nacionalnih manjina i prava LGBTIQ osoba. Član je Savjeta za ljudska prava Pučke pravobraniteljice Republike Hrvatske, Savjeta za razvoj civilnog društva Vlade RH i Savjeta za ljudska prava Vlade RH. Magistrirao je ljudska prava na Central European University, Legal Studies Department u Mađarskoj i političke znanosti na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Pohađa doktorski studij na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Dragana Dardić, programska menadžerica u Helsinškom parlamentu građana Banja Luka

Od 2004. godine radi u Helsinškom parlamentu građana Banja Luka. Od 2011. do 2021. godine obavljala je funkciju izvršne direktorice organizacije. Autorica, koautorica i urednica je više publikacija i studija, a oblast njene ekspertize obuhvata medije, rodne analize i politike, te izgradnju kapaciteta organizacija civilnog društva. Magistrica je rodnih nauke. Takođe, aktivno se novinarstvom bavila deset godina (Radio Jugoslavija, Dnevni telegraf, Radio Slobodna Evropa, dopisnica novinskih agencija Reuters i BBC). 

Skip to content