Skip to content Skip to footer

Mladi u Kući ljudskih prava Banja Luka – dio 1

Uspješno je završen prvi modul edukacija u okviru projekta Mladi u Kući ljudskih prava Banja Luka.

Mladi iz Bugojna, Glamoča, Bijeljine, Laktaša i Banje Luke su došli sa pitanjem „Ma šta će nama ljudska prava?”

Kako bismo odgovorili na ovo pitanje, u okviru edukacije o ljudskim pravima i video aktivizmu obrađeno je više tema.

Prva od njih je bila upravo Ma šta će nama ljudska prava?  U njoj smo razgovarali o tome šta su ljudska prava, zbog čega i kako ona nastaju, šta nam znače međunarodne konvencije o ljudskim pravima i kako se ljudska prava primjenjuju u sistemu Bosne i Hercegovine.

U okviru druge teme Kako se boriti za zaštitu prava? obradili smo koji mehanizmi zaštite ljudskih prava postoje i šta da radiš kao pojedinac_ka kada ti se krše prava.

Treća tema se odnosila na zagovaranje i video aktivizam. U njoj smo pričali o tome kako zagovarati promjenu, zašto koristiti baš kratak video format u zagovaranju, koji su potrebni alati, kako prezentovati vijest ili aktivističku akciju u kratkom formatu i kako ispoštovati autorska prava drugih.

Kao posljednji dio ove edukacije učesnici i učesnice su kreirali videa na licu mjesta.

Predavači i fascilitatori na ovoj edukaciji su bili Branislav Ristić iz Zdravo da ste i Dejan Lučka iz Banjalučkog centra za ljudska prava. 

Edukacija je trajala od 11. do 13. 4. 2024. Organizatorka  je bila organizacija Zdravo da ste, a podršku organizaciji je dao Banjalučki centar za ljudska prava.

Aktivnost kao dio projekta Mladi u Kući ljudskih prava Banja Luka podržava Vlada Republike Češke kroz svoj Transition program.

Skip to content