Skip to content Skip to footer

Podnesena Inicijativa: Svima besplatan pristup „Službenom glasniku”

Kuća ljudskih prava Banja Luka predala je danas Vladi i Narodnoj skupštini Republike Srpske Inicijativu za slobodan i besplatan pristup „Službenom glasniku Republike Srpske” za sve građane/ke.

Ovim se nastavila inicijativa iz 2020. godine, koja i pored preporuke Ombudsmana za ljudska prava BiH nije ispoštovana.

 Međutim, postoji nada da će ovaj put inicijativa imati pozitivan ishod.

Ohrabreni smo današnjim iznesenim mišljenjem Miloša Lukića, direktora JU Službeni glasnik Republike Srpske, o ovoj iniciјativi, koji je rekao „da je svaki interes građana Srpske interes Službenog glasnika”.

„Razumiјem iniciјativu da elektronsko izdanje `Službenog glasnika Republike Srpske` postane besplatno dostupno i vјeruјem da iza te iniciјative stoјi dobra namјera јer pokretači vјerovatno smatraјu da se na taј način obezbјeđuјe šira dostupnost propisa Republike Srpske za sve građane. Cilj nas u ЈU Službeni glasnik Republike Srpske јeste da utičemo na јačanje pravne pismenosti naših građana i zbog toga već postoјe analize i planovi koјi se tiču ovog pitanja”, navedeno je, između ostalog, u stavu direktora, koji je objavljen na sajtu Službenog glasnika.

Kuća ljudskih prava Banja Luka se slaže sa predstavnicima JU Službeni glasnik da je potrebno da se radi u cilju izmjena propisa vezanih za rad Službenog glasnika kako bi se osigurao slobodan pristup svim propisima, ali i održivost JU Službeni glasnik u budućnosti.

„U skladu sa poštovanjem propisa, opšteg i javnog interesa, punog poštovanja ljudskih prava i mogućnosti građana da se na vrijeme upoznaju sa propisima, kao i da znaju koji propisi postoje, neophodno je da im isti budu besplatno i javno dostupni”, stoji u obrazloženju Inicijative Kuće ljudskih prava, koju čine Helsinški parlament građana Banja Luka, Zdravo da ste, Centar za životnu sredinu, Transparency International BiH i Banjalučki centar za ljudska prava.

Skip to content